SAP Business AI

Tehnologie revoluționară. Rezultate în lumea reală.
Femeie care utilizează SAP AI pe un telefon mobil

AI conceput pentru afaceri

Obține rezultate în lumea reală și atinge-ți întregul potențial cu capabilități AI integrate în toată compania, care utilizează datele tale în mod responsabil.

placeholder
  • Relevant

Asigură un impact imediat asupra companiei cu AI integrat în întreaga ta organizație.

  • Fiabil

Ia decizii cu încredere pe bază de AI, fundamentate pe datele companiei tale. 

  • Responsabil

Pune în practică AI-ul cu cele mai înalte standarde de etică, securitate și confidențialitate. 

Descoperă inteligența artificială pentru întreaga companie

Află cum poți beneficia de AI-ul integrat în procesele tale operaționale centrale, conectând finanțele, lanțul logistic, aprovizionarea, vânzările, marketingul, resursele umane și IT-ul.

AI în ERP și finanțe

Crește performanța într-o gamă largă de activități financiare, precum gestiunea plăților și a cheltuielilor, închiderea financiară, gestiunea facturilor, audit sau prognoză.

AI-ul în lanțul logistic

Creează un lanț logistic rezistent la riscuri și sustenabil cu AI integrat, care este conectat și adaptat la context.

AI-ul în aprovizionare

Transformă aprovizionarea într-o operațiune proactivă, informată cu date și agilă cu automatizări, recomandări și îndrumări bazate pe AI.

AI-ul în resursele umane

Cultivă o forță de muncă dinamică, incluzivă și pregătită pentru viitor, care este conectată, bazată pe date și centrată pe angajați.

AI-ul în vânzări și servicii cu clienții

Infuzează capabilitățile AI în gestiunea relațiilor cu clienții cu datele companiei tale, de la vânzări la servicii cu clienții, asigurând în același timp securitatea datelor.

AI-ul în marketing și comerț

Implementează strategii bazate pe AI în toate canalele tale digitale, de la marketing la comercializare.

AI-ul în IT și platformă

Permite departamentului IT să extindă soluțiile tale SAP cu capabilități AI pentru un proces decizional mai rapid și mai bun în întreaga organizație.

AI-ul în industrii

Profită de AI și de învățarea automată în industria ta pentru a gestiona complexitatea, a depăși provocările și a-ți moderniza compania.

Descoperă cele mai recente inovații AI de la SAP

Revoluționează-ți compania cu inovații în AI-ul generativ de la SAP.

placeholder

SAP transformă Joule cu agenți AI colaborativi

Joule – copilotul AI al SAP – va include mai mulți agenți AI autonomi, colaborativi, care lucrează la nivelul întregii companii pentru a oferi rezultate conectate, în toate domeniile. Acești agenți AI vor ajuta organizațiile să deblocheze câștiguri masive în productivitate.

placeholder

Inovații AI viitoare

Soluțiile noastre AI îți ajută afacerea să devină mai adaptivă, astfel încât să poți oferi rezultate reale, fie că transformă procesele rigide în fluxuri de lucru receptive, lanțurile logistice fragile în ecosisteme proactive sau interacțiunile generice în experiențe personalizate.

SAP Business AI Customer Spotlight: Women’s Tennis Association (WTA)

Dezvoltarea de soluții bazate pe AI pentru a îmbunătăți performanța și pentru a proteja sănătatea și bunăstarea jucătorilor din WTA Tour

placeholder

WTA și SAP au pornit într-o călătorie pentru a dezvolta o „Zonă pentru programarea jucătorilor” de ultimă generație, care le permite jucătorilor să atingă performanțe de top.  Cu caracteristici personalizabile și rapoarte personalizate, zona de programare:

  • Va optimiza programul meciurilor și antrenamentelor în întreaga lume 

  • Va primi rapoarte detaliate privind impactul deplasărilor și al meciurilor, cu ajutorul strategiilor de recuperare

  • Va minimiza riscul de rănire prin analizarea dosarelor medicale

Află cum alți clienți au succes cu SAP

Reducere cu 75% a timpului alocat cheltuielilor

Descoperă cum Chobani utilizează SAP Business AI în soluțiile SAP Concur pentru a-și automatiza complet procesele de gestiune a cheltuielilor.

Creștere de 80% a procesării automate a numerarului

Află cum Accenture și-a transformat procesele lead-to-cash cu inteligența artificială gata de utilizare.

Construirea unei organizații bazate pe competențe

Află cum lucrează Delta Air Lines pentru a crea experiențe de talente personalizate cu ajutorul hubului de inteligență a talentelor bazat pe AI.

1,6 terabytes de date istorice analizate despre meciuri

Află cum Team Liquid își schimbă strategiile de joc și câștigă un avantaj competitiv semnificativ utilizând un robot AI pentru generarea planurilor preliminare, pe bază de SAP Business AI.

Timpii procesului de planificare au fost reduși semnificativ

Află cum Henkel utilizează soluțiile SAP BTP și AI-ul pentru a-și îmbunătăți reziliența de-a lungul lanțului valoric, permițând campanii globale mult mai eficiente.

Asigurarea unei forțe de muncă pregătite pentru viitor

Mai mult decât un joc, este un efort de echipă. Află cum FC Bayern utilizează SAP Business AI în SAP SuccessFactors pentru a-și îmbunătăți procesele de HR.

Automatizarea proceselor pentru a crea locul de muncă al viitorului

Află cum Piller Blowers & Compressors utilizează SAP BTP și SAP Business AI pentru a crea un hub digital centralizat și pentru a automatiza procesele.

Utilizarea AI-ului pentru recrutare incluzivă și învățare personalizată

Află cum Darussalam Assets utilizează soluțiile SAP SuccessFactors și SAP Business AI pentru a alinia strategic procesele HR, tehnologia și analizele bazate pe date pentru a-și gestiona forța de muncă extinsă din mai multe industrii.

Întrebări frecvente

Inteligența artificială (AI) este un sistem capabil să-și perceapă mediul și să ia măsuri pentru a maximiza șansa de a-și atinge cu succes obiectivele, precum și să interpreteze și să analizeze datele în așa fel încât să învețe și să se adapteze din mers.

AI-ul generativ este o formă de inteligență artificială care poate produce text, imagini și conținut variat bazate pe datele cu care este antrenat.

Procesul lead-to-cash acoperă toate activitățile legate de comercializarea și vânzarea produselor și a serviciilor, gestionarea și îndeplinirea comenzilor de vânzări, furnizarea de servicii post-vânzare și, în cele din urmă, facturarea clienților, gestionarea conturilor de creanțe și încasarea plăților. Acesta acoperă, de asemenea, gestionarea clienților și a canalelor ca elemente fundamentale ale procesului.

 

Procesul variază în principal în funcție de tipul de client (precum B2B versus B2C), canalele prin care sunt oferite produsele și serviciile (cum ar fi vânzările directe, comerțul digital și magazinele fizice) și tipul de produse și servicii care sunt vândute (cum ar fi produse simple, tangibile, produse configurabile, produse proiectate, produse intangibile, servicii unice sau recurente, soluții complexe sau proiecte).

Procesul design-to-operate (D2O) include întregul ciclu de viață al produselor într-un proces end-to-end, conectat și interoperabil al lanțului de aprovizionare, de la modul în care un produs este proiectat, planificat, fabricat, livrat, până la modul în care funcționează și este întreținut.

 

Etapa de planificare a procesului implică definirea strategiilor lanțului logistic, producției și prestării serviciilor; planificarea cererii, a stocurilor și a ofertei; alinierea planurilor prin planificarea vânzărilor și operațiunilor și, în cele din urmă, gestionarea performanței lanțului logistic. Procesul de planificare culminează cu inițierea aprovizionării operaționale.

 

Etapa de producție a procesului include planificarea producției, operațiunile de producție, managementul calității și managementul performanței producției, atât pentru bunuri corporale, cât și pentru bunuri necorporale.

 

Etapa de livrare și îndeplinire a procesului diferă pentru bunurile corporale față de servicii. Pentru bunurile corporale, acoperă livrările de intrare sau de ieșire în orice context, precum și promiterea comenzilor, gestiunea depozitelor și a stocurilor, logistica de andocare și depozitare exterioară, gestiunea transportului și gestiunea performanței logistice. Pentru servicii, implică planificarea și programarea serviciilor, execuția și livrarea serviciilor și gestiunea performanței serviciilor.

 

Procesul se încheie cu activități de activare și de bază, cum ar fi gestionarea datelor, colaborarea, identificarea și urmărirea materialelor și operațiuni de producție sustenabile.

Procesul source-to-pay (S2P) include toate activitățile asociate cu gestionarea aprovizionării globale și a achizițiilor de bunuri și servicii. Începe cu planificarea aprovizionării și gestionarea cheltuielilor, urmată de sourcing și selectarea furnizorilor, negocierea și gestionarea contractelor de furnizor și pregătirea și executarea aprovizionării operaționale. Etapele următoare sunt recepția bunurilor, inițierea potențialelor retururi și cereri de garanție, procesarea facturilor de furnizor și a datoriilor, inclusiv plata finală către furnizor și gestionarea datelor furnizorului.

 

Procesul source-to-pay variază în principal în funcție de tipul de produs sau serviciu care este achiziționat. Variațiile S2P acoperă, de exemplu, aprovizionarea cu produse, servicii și soluții directe și indirecte (precum o combinație de produse și servicii), dar și cu materiale de servicii pe teren.

Procesul recruit-to-retire (R2R) include toate activitățile asociate cu angajarea forței de muncă interne și externe și gestionarea ciclului de viață al acestora în organizație. Implică elaborarea de strategii și planificarea necesarului de resurse umane, identificarea și integrarea noilor talente, dezvoltarea talentelor pentru a susține creșterea în carieră și păstrarea talentelor prin strategii adecvate de retenție și recunoaștere, precum și gestionarea tuturor sarcinilor recurente și administrative pe tot parcursul ciclului de viață al forței de muncă. Acestea din urmă includ gestionarea datelor legate de forța de muncă și a evenimentelor din ciclul de viață, precum promoții, relocări sau plecări definitive, gestionarea deplasărilor și a cheltuielilor, precum și salarizarea și plata cheltuielilor periodice.

 

Procesul R2R variază în funcție de gestionarea angajaților interni sau a forței de muncă externe. Întregul proces de gestiune a deplasărilor și cheltuielilor este, de asemenea, integrat în R2R.